“Humanity can do better
discover your inner strength”

Hoe je sterk en gelukkig kan blijven in moeilijke tijden

Heb je ook soms het idee dat het moeilijk is overeind te blijven in de huidige tijd? Dat er veel van je gevraagd wordt, maar je soms geen tijd hebt stil te staan bij wie jij bent en wat je wilt? Dat je soms wel iets gelukkiger zou willen zijn? IKIGAI TV is een platform voor positieve psychologie die in deze moeilijke tijden mensen weer leert hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en hierop te vertrouwen. Het doel is om iedereen die deel wil nemen in een opwaartse spiraal te krijgen en in hun kracht te zetten. Dat betekent niet dat je altijd vrolijk of positief bent, maar wel dat je in balans komt en blijft, zelfs als het even tegenzit in het leven.

ikigai toemost

Hoe gaat het in zijn werk

Op deze site vind je kortdurende en krachtige positieve psychologie interventies, in de vorm van uitdagingen (“challenges”), onderbouwd door wetenschappelijke theorie. Door deze interventies kunnen mensen (hernieuwde) energie en levenslust krijgen. Dit heeft dan ook weer een effect op de mensen op hen heen ( “positive ripple effect”)

Michaéla Schippers initiatiefneemster van ikigaitv.nl

Michaéla Schippers is Professor of Behaviour and Performance Management at Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam, the Netherlands.

Wat kan ik doen?

Het idee is dat je challenges kiest die bij je passen. Sta je bijvoorbeeld op een kruispunt in je leven en weet je even niet zo goed welke (carrière)keus je kunt maken? Heb je het idee dat je (nog) niet alles uit het leven haalt wat erin zit? Dan is life crafting challenge wellicht iets voor jou. Wil je bijvoorbeeld nadenken over hoe de wereld er in het meest ideale geval uit kan zien? Dan kun je meedoen aan “Letters tot he future”. Wil je gewoon meer dankbaarheid ervaren of geïnspireerd worden om wat aardiger te zijn voor je mede mens? Dan zouden deze challenges kunnen. Alle challenges kosten niet heel veel tijd: Van 5 minuten tot 30 minuten per challenge. Gun jezelf die tijd, want onderzoek heeft uitgewezen dat het kan helpen je gelukkiger te voelen en beter te presteren.

Toekomst

Op termijn is het doel dat er workshops komen over deze challenges en de wetenschappelijke kant ervan. Het idee is dan dat we Life crafting practitioners gaan opleiden die de methodes van de oprichters door en door kennen en dit weer doorgeven aan anderen, zodat er “positive ripple effects” in de samenleving gaan ontstaan.

CHALLENGES

Het idee van deze challenge is om een brief te schrijven over twee mogelijke uitkomsten van de toekomst, ten eerste ‘hoe ziet de toekomst eruit als de gebeurtenissen van de tijd waarin je nu leeft ongehinderd doorgaan’? Ten tweede ‘wat is de ideale toekomst als jij zelf mag bepalen hoe deze eruit komt te zien’? In feite dus de toekomst als de huidige lijn doorzet en jouw ideale toekomst.

Lees verder

Heb je soms ook het gevoel dat doelen stellen zou kunnen helpen om meer motivatie te krijgen? Vooral in de huidige tijd waarin de toekomst onzeker is, kan doelen stellen belangrijk zijn.

Veel mensen denken niet gestructureerd na over hun levensdoelen. Als je niet weet wat je eigen doelen zijn, bestaat er een grote kans dat je het contact met jezelf verliest en je het leven van een ander leidt. Daarom moet je het heft in eigen handen nemen. Je hebt meer invloed op je eigen leven

Lees verder

Het idee van deze challenge is om een brief aan iemand te schrijven aan iemand die jouw dankbaarheid verdient maar waarvan je denkt dat deze persoon die dankbaarheid nog niet, of onvoldoende, ontvangen heeft. Dit kan in principe iedereen uit je netwerk zijn (vrienden, partners, familie, collega’s, etc.), maar bij voorkeur iemand met wie je kunt afspreken, zij het op bezoek of online.

Onderzoek in het veld van de positieve psychologie laat zien dat de dankbaarheidsbrief een geweldig cadeau kan zijn dat de mentale gezondheid en welzijn van jullie beiden kan verbeteren.

Lees verder

Het idee achter het Dankbaarheidsdagboek is om je ‘dankbaarheidsspier’ te trainen. In plaats van de focus te leggen op de negatieve dingen in je leven, helpt het om de focus te verleggen naar de positieve aspecten van het leven. Op deze manier, oefening baart kunst, helpt het je (weer) te leren oog te hebben voor, en de focus te leggen op, de mooie dingen die het leven jou kan bieden. Dit kan je helpen, zelfs als je heel veel tegenslag ondervindt.

Lees verder

Beginnen

Heb je al zin gekregen om mee te doen? Pak pen en papier, of schaf een mooi schriftje aan, klink op de challenge die je wil gaan doen, lees hem goed door, en start met schrijven. Heel veel succes gewenst!

Life Crafting, Free Webinar

Life Crafting Trough Personal Goal Setting | Michaéla Schippers | TEDx Erasmus University Rotterdam – Youtube

Ikigai – trailer inaugural adress RSM prof. dr. Michaéla Schippers  – Youtube

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept

Dankbaarheidsbrief Huib Rommers

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept

Meer lezen

De Jong, B., Ziegler, N. & Schippers, M.C. (2020). From shattered goals

to meaning in life: life crafting in times of the COVID-19 Pandemic.
Frontiers in Psychology, 11; 2648. Special issue: Coronavirus Disease (COVID-19):

Psychological, Behavioral, Interpersonal Effects, and Clinical Implications for Health

Systems. doi: 10.3389/fpsyg.2020.577708

Schippers, M. C., Morisano, D., Locke, E. A., Scheepers, A. W. A., Latham, G. P.,

& de Jong, E. M. (2020). Writing about personal goals and plans regardless

of goal type boosts academic performance. Contemporary Educational Psychology,

60, 101823. doi: https://doi.org/10.1016/j.cedpsych.2019.101823

Dekker, I., De Jong, E. M., Schippers, M. C., De Bruijn-Smolders, M., Ziegler, N.,
Giesbers, B., Alexiou, A, (2020). Optimizing students’ mental health and
academic success: AI-enhanced life crafting. Frontiers in Psychology,
11,
1063. Special issue: Achievement emotions in University Teaching and Learning,
Students’ Stress and Well-being. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.01063

Schippers, M.C. & Ziegler, N. (2019). Life crafting as a way to find purpose and meaning

in life. Frontiers in Psychology, 10(2778).  doi: 10.3389/fpsyg.2019.02778