Brieven aan de toekomst Uitdaging

Het idee van deze uitdaging is om een brief te schrijven over twee mogelijke toekomstige uitkomsten.

 • Ten eerste: hoe ziet de toekomst eruit als de huidige gebeurtenissen onveranderd doorgaan?
 • Ten tweede: wat is de ideale toekomst als je zelf kunt bepalen hoe de toekomst eruit zal zien?

Dus, in essentie, de toekomst op zijn huidige traject vergeleken met je ideale toekomst.

Het hebben van een visie en het stellen van duidelijke doelen helpt veel mensen om meer ontspannen en positiever in hun gedachten te zijn. Dit komt omdat het mensen energie geeft om zich bezig te houden met activiteiten waar ze om geven en om te genieten van de reis naar hun doelen. Met andere woorden: de weg naar voltooiing is belangrijker dan de voltooiing zelf.

Om helder na te denken over je visie en doelen is het belangrijk om eventuele zorgen over de toekomst op papier te zetten en deze te vergelijken met geïnspireerde creatieve gedachten over je ideale toekomst.

Oefening 1: De toekomst zonder verandering in de huidige gebeurtenissen

Om na te denken over hoe je de toekomst wilt zien, is het praktisch om na te denken over wat er zal gebeuren als er niets verandert.

Begin met na te denken over de huidige situatie en hoe die het leven van mensen beïnvloedt.
Hoe beschrijf je de huidige situatie in de wereld waarin je leeft?

Bedenk vervolgens hoe de wereld er over 5-10 jaar uit zal zien.
Hoe ziet de toekomst eruit als er niets verandert en we als mensheid doorgaan op
het huidige traject?

Om dit te beantwoorden, kun je aan de volgende aspecten denken:

 • Wat zijn de positieve aspecten in de huidige situatie?
 • Wat zijn de negatieve aspecten in de huidige situatie?
 • In hoeverre zijn mensen in staat om een sociaal leven te hebben?
 • Hoeveel vrijheid hebben mensen op dit moment?
 • In hoeverre kunnen mensen hun dromen waarmaken?

Besteed ongeveer 5 minuten aan het schrijven hierover. Sta jezelf toe om je te concentreren op wat voor jou het belangrijkst is.

Oefening 2: De ideale toekomst voor de mensheid en de wereld

Hier ga je een contrast geven met het vorige segment. Je gaat nadenken over de ideale wereld en hoe deze zich verhoudt tot de wereld waarin niets verandert.

Het idee is om een beeld te schetsen van de ideale toekomst zoals jij die ziet, voor de planeet en al haar bewoners. Beschrijf verder wat je wilt bijdragen, en hoe, om een betere wereld voor anderen te creëren. Wees ambitieus en besteed geen aandacht aan hoe realistisch dit beeld er voor jou uitziet. Dromen komen misschien niet altijd uit, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om ze te hebben.

Laat jezelf nu dagdromen. Sluit je ogen en denk aan de ideale toekomst die je voor de wereld wenst als er geen obstakels zouden zijn. Bepaal enkele doelen voor jezelf en/of de wereld.

Onthoud dat je dit voor jezelf schrijft! Kies het toekomstscenario en de doelen die jij belangrijk vindt.

Zodra je een beeld hebt gemaakt, schrijf er dan ongeveer 15 minuten over. Voel je vrij om te blijven dagdromen terwijl je schrijft. Misschien kom je nog wel iets beters tegen!

Oefening 3: Concrete doelen specificeren

Door over verschillende mogelijkheden voor de toekomst te schrijven, structureer je je gedachten. Dit zal je helpen om gemotiveerder te zijn om veranderingen te realiseren en door te voeren. Veranderingen die kunnen leiden tot een betere toekomst voor jezelf, maar ook voor anderen.

Denk tastbaar na over wat jij kunt doen om die ideale toekomst voor de wereld een stap dichterbij te brengen:

 • Wat kun je doen in je directe omgeving en daarbuiten?
 • Hoe kunnen jouw kennis en vaardigheden de wereld verbeteren?

Beschrijf kort drie voorbeelden van doelen die gebaseerd zijn op de ideale toekomst. Denk na over wat je in je onmiddellijke omgeving kunt doen. Hoe je een verschil kunt maken en een rimpeleffect kunt creëren. Je doelen kunnen betrekking hebben op veel verschillende domeinen. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar kunnen ook kleine dingen zijn die je elke dag doet. Hieronder staan een paar voorbeelden:

 • Doe vaker willekeurige daden van vriendelijkheid
 • Mensen die de wereld willen verbeteren met elkaar verbinden
 • Geef niet alleen, maar leer ook te ontvangen. Als je een geschenk echt krijgt, kan de gever er ook van genieten.
 • Denk na over wat je in je onmiddellijke omgeving kunt doen. Hoe kun je een verschil maken en een rimpeleffect creëren?

Schrijf deze doelen op en geef een kort overzicht voor elk doel. Waarom is dit doel zo belangrijk voor je?

Oefening 4: Prioriteiten stellen

Omdat je niet al je doelen tegelijkertijd zult kunnen realiseren, vragen we je om elk van je doelen op te sommen van meest naar minst belangrijk. Beschrijf je #1 doel:

 • Wat is de eerste stap die je gaat zetten om dit doel te bereiken? Wees praktisch.
 • Wanneer ga je aan dit doel werken en hoeveel tijd ben je bereid om er elke week aan te besteden?

Begin klein, bijvoorbeeld elke dag 5 minuten wandelen, als dit een van je doelen is.

Oefening 5: Obstakels identificeren en uit de weg ruimen

De weg naar een betere toekomst kan hobbelig zijn. In het leven gaat alles niet altijd van een leien dakje. Daarom kan het heel praktisch zijn om te anticiperen op mogelijke wegversperringen en obstakels. Onderzoek toont aan dat mensen die duidelijke plannen maken en nadenken over wat ze zouden doen als ze belemmeringen tegenkomen, beter in staat zijn om hun doelen te bereiken dan mensen die dit niet doen.

Schrijf over elk doel, de mogelijke obstakels die je kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Je kunt het als volgt schrijven:
Als obstakel dan oplossing

Voorbeeld: Als mensen mijn oplossingen niet waarderen, dan kan ik eerst beoordelen of mijn oplossingen inderdaad waardevol waren en vervolgens mensen vinden die ze wel waarderen en bereid zijn om feedback te delen om me te helpen dit doel te realiseren.

Oefening 6: Hoe nu verder?

De laatste en nog steeds essentiële stap is om je visie op de toekomst te delen en te bespreken met iemand die je vertrouwt. Daarna is het een geweldige ervaring om je ideeën met je familie of vrienden te bespreken. Als je het geen probleem vindt om je visie te delen met een groter publiek, kun je je visie ook delen op sociale media. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen die hunkeren naar positieve inspiratie. Wie weet wat jouw uitspraak bij anderen losmaakt. Een ander doel van het delen van je visie is verantwoordelijkheid voelen om je doel te implementeren, omdat mensen nu weten
erover.

Als je een eerste stap wilt zetten om je visie op de toekomst met één persoon te delen, vind je hieronder enkele tips:

 • Maak een afspraak met iemand die jouw idee van een betere wereld wil delen. Vraag die persoon om ruimdenkend en niet-oordelend te zijn, en lees je brief voor aan deze persoon.
 • Bespreek de toekomst die je voor ogen hebt. Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft en schrijf zijn feedback op.
 • Nodig deze andere persoon uit om ook de “uitdaging” aan te gaan en bied aan om er samen over te praten. Op deze manier creëer je een rimpeleffect, omdat meer mensen die veel meer mensen kunnen inspireren er ook aan gaan werken.
 • Maak een visiebord met drie panelen:
  • Links: Mijn ideale wereld
  • In het midden: Mijn doel voor de wereld
  • Rechts: Hoe ik dagelijks kan bijdragen

Illustreer en verhelder elk paneel met afbeeldingen, tekst en tekeningen. Druk het af en hang het op een zichtbare plek, bijvoorbeeld op de koelkast.

 • Stuur je brieven naar de toekomst naar de ikigaitv website (LET OP: Dit is nog niet mogelijk)
 • Maak je eigen ‘Brieven aan de toekomst’-film en upload deze naar de website van de Great Citizens Declaration (deze website is in aanbouw, deze optie is binnenkort beschikbaar) en/of de Facebookpagina van de Great Citizens Movement
 • Bewaar je brieven aan de toekomst; binnenkort kun je ze insturen voor een LETTERS TO THE FUTURE COMPETITIE die lokaal, nationaal en internationaal wordt gedeeld. Jouw ideeën kunnen uiteindelijk een echte impact hebben op velen die zich kunnen vinden in jouw visie en doel voor de toekomst. Misschien komen ze wel in actie!
 • Tot slot zou je een stappenplan kunnen schrijven op basis van de vijf W’s – wie, wat, waar, wanneer, waarom en, nu je toch bezig bent, welke kant op en wat is de volgende stap. Dit kan je helpen om de toekomst te creëren waar je over durft te dromen.

Gefeliciteerd met de eerste stap naar het creëren van de wereld van je dromen!!!

Je bent net aan je reis begonnen in de richting van een ander leven en misschien zelfs een betere wereld. Een leven waarin je je doel kunt kiezen en vervullen. Werk hier zoveel mogelijk aan. Als je bijvoorbeeld kiest voor “Willekeurige daden van vriendelijkheid”, dan is het verstandig om dit minstens drie weken vol te houden. Gemiddeld is dit de tijd die nodig is om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Letters to the future

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept