Letters to the Future

We denken allemaal wel eens aan hoe de toekomst er uit zal zien.

Je vraagt je bijvoorbeeld af hoe het met je zal gaan, hoe de wereld er uit zal zien en in sommige gevallen wat de ontwikkelingen zullen zijn in technologie en wetenschap. De toekomst is onzeker, maar toch hebben we meer invloed dan we vaak denken. Die invloed begint bij het gestructureerd nadenken over de toekomst.

Hoe meer je gedachten in plannen veranderen, hoe meer je kunt werken aan een hoopvolle toekomst voor volgende generaties.

Letters to the Future Challenge

Het idee van deze challenge is om een brief aan jouw toekomstige zelf te schrijven over twee mogelijke toekomsten: de toekomst als de huidige lijn doorzet en de ideale toekomst.

Een visie en duidelijke doelen hebben helpt veel mensen om rust te krijgen en zorgt voor meer positieve ervaringen. Dit komt doordat mensen energie krijgen van het doen van activiteiten waar zij om geven, waarbij de reis belangrijker is dan het eindpunt. Om jouw visie en doelen te bedenken heeft het zin om gedachten over de toekomst op te schrijven en deze te vergelijken met jouw ideale toekomst.

1. Beginnen aan de brief

Hoewel de stijl en schrijfwijze die jij wilt gebruiken vrij in te vullen is, kunnen de volgende richtlijnen je op weg te helpen:

 • Wees niet bang om je gedachten eerst op papier te zetten voordat je er een brief van maakt. Let zo min mogelijk op spelling en grammatica tot je klaar bent met schrijven. Daarna kan je het aanpassen en verbeteren.

.2. De toekomst als het heden niet verandert

Om na te denken over hoe wilt dat de toekomst er uit ziet is het handig om te bedenken wat er zal gebeuren als we niks in het heden veranderen.

Begin met het denken over de huidige situatie en hoe die de levens van mensen beïnvloedt. Denk vervolgens aan hoe de wereld er dan uit zal zien in 5-10 jaar. Hoe ziet de toekomst er uit als wij niks veranderen?

Om dit te beantwoorden kan je denken aan de volgende aspecten:

 • De positieve aspecten van de huidige situatie
 • De negatieve aspecten van de huidige situatie
 • De mate waarin mensen een sociaal leven kunnen hebben
 • De mate waarin mensen hun dromen waar kunnen maken

Schrijf hier ongeveer 5 minuten over, leg desnoods nadruk op wat voor jou de belangrijkste dingen zijn.

3. De ideale toekomst voor de mens en de wereld

In dit onderdeel ga je contrast geven aan het vorig onderdeel.

Het idee is om een beeld te schetsen over hoe jouw ideale toekomst er uit kan gaan zien. Het moet gaan over het leven dat jij wilt leiden en dat jij zou willen zien voor de de planeet en haar inwoners. Wees ambitieus en let niet op hoe realistisch het beeld is, dromen komen soms niet uit, maar dat moet je niet weerhouden om ze te hebben.

Ga nu eerst dagdromen. Doe je ogen dicht en denk na over de ideale toekomst die jij wenst voor de wereld als er geen obstakels zouden zijn. Voel je vrij om ook wat doelen te definiëren voor jezelf en/of de wereld.

 • Vergeet niet dat je dit voor jezelf schrijft. Kies het toekomstscenario en de doelen die jij belangrijk vindt, niet die van een ander.

Zodra je het beeld hebt, vragen wij wij je om er ongeveer 15 minuten over te schrijven. Wees niet bang om tijdens het schrijven te blijven dagdromen, misschien kom je iets beters tegen!

4. Hoe nu verder?

Als je wilt, kun je je idee delen met andere mensen, of met één ander persoon. In dat geval:

 • Maak een afspraak met iemand met wie je jouw idee van een betere wereld wilt delen.
 • Vraag de persoon om niet te veroordelen
 • Lees de brief voor
 • Probeer de toekomst die je voor ogen hebt te bespreken en als de ander ook de “challenge” heeft gedaan, kun je van gedachten wisselen
 • Als je wilt, kun je één concreet plan maken om de wereld een beetje beter te maken

 

 

Door over de verschillende toekomsten te schrijven zijn jouw gedachten er over meer gestructureerd en ben jij waarschijnlijk meer gemotiveerd om verandering er aan te gaan maken. Veranderingen die kunnen leiden to een betere toekomst voor niet alleen jou maar ook anderen.

Let’s make the world a better place,

one step at a time!

De Life Crafting challenge is een initiatief van:

 Prof. Dr. Michaéla Schippers,

Professor of Behavior and Perfomance Management,

Rotterdam School of Management Erasmus University

Referenties

De Jong, B., Ziegler, N. & Schippers, M.C. (2020). From shattered goals to meaning in life: life crafting in times of the COVID-19 Pandemic.
Frontiers in Psychology, 11; 2648. Special issue: Coronavirus Disease (COVID-19): Psychological, Behavioral, Interpersonal Effects, and Clinical Implications for Health Systems. doi: 10.3389/fpsyg.2020.577708

Schippers, M. C., Morisano, D., Locke, E. A., Scheepers, A. W. A., Latham, G. P., & de Jong, E. M. (2020). Writing about personal goals and plans regardless of goal type boosts academic performance. Contemporary Educational Psychology, 60, 101823. doi: https://doi.org/10.1016/j.cedpsych.2019.101823

Dekker, I., De Jong, E. M., Schippers, M. C., De Bruijn-Smolders, M., Ziegler, N., Giesbers, B., Alexiou, A, (2020). Optimizing students’ mental health and academic success: AI-enhanced life crafting. Frontiers in Psychology, 11, 1063. Special issue: Achievement emotions in University Teaching and Learning, Students’ Stress and Well-being. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.01063

Schippers, M.C. & Ziegler, N. (2019). Life crafting as a way to find purpose and meaning in life. Frontiers in Psychology, 10(2778).  doi: 10.3389/fpsyg.2019.02778